Červená řepa patří do našich jídelníčků již od pradávna, a to nejen díky skvělé chuti, ale i zdravým účinkům. Čistí krev, snižuje cholesterol, hojí akné a ekzémy a podle mé babičky taky skvěle utišuje bolest zubů. Schovává se sice v zemi, ale když ji vytáhnete, okouzlí vás barvou, chutí i porcí podzimních vitamínů a minerálů. Navíc dokáže omladit pleť, zlepšit náladu a dodat vlasům barevný šmrnc!
Kořenová zelenina a její kořeny
Řepa patří mezi kořenovou zeleninu a my konzumujeme právě její kořenovou část. Pod slupkou, jak už její název napovídá, se skrývá červená dužina plná zdravých látek a skvělé chuti. Obdobně, jako u dalších druhů, lze v kuchyni zpracovávat taktéž její listy, které se nejčastěji dusí. Kořeny řepy sahají až do doby před 3 000 lety na území Babylonie, odkud pocházejí její první záznamy. Je však známo, že byla hojně využívána v antickém Římě, kde již věděli o jejích zdravých účincích. Každý z vás si také jistě pamatuje na pohádku o veliké řepě, kterou nemohl nikdo vytáhnout. Dnes je řepa dominantou evropské i asijské kuchyně a své využití našla rovněž v Severní Americe.
Červená řepa – zdravý přítel člověka
Červená řepa má mnoho zdravých účinků, které nelze nechat bez povšimnutí. Je přirozeným zdrojem minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, zejména draslíku, železa, kyseliny listové, vlákniny, vitamínů C a E a dalších. Navíc snižuje krevní tlak, podporuje nervovou činnost i činnost žaludku a střev, čistí organismus, slouží jako prevence proti rakovině, potlačuje alergie a mnoho dalšího. Je také dokázáno, že způsobuje optimističtější náladu a duševní pohodu.
Pokud ale trpíte například cukrovkou nebo ledvinovými kameny, měli byste si při konzumaci řepy dát pozor, jelikož obsahuje větší množství cukru. I přes tuhle nevýhodu je však velmi zdravým, chutným a zároveň levným produktem, který by neměl chybět v žádném jídelníčku.
Řepu nejčastěji nalezneme v salátech, polévkách či jako přílohu k některým hlavním pokrmům. Rovněž se často objevuje jako součást pečené zeleniny. Její využití je příjemně všestranné a pokrmy, které ji obsahují, bývají zároveň jednodušší na přípravu.
TIP:
Červená řepa obsahuje kyselinu listovou, a proto se doporučuje nastávajícím maminkám. Řepu si můžete dopřát syrovou, vařenou nebo pečenou, ale je také možné si ji vychutnat v podobě lahodné šťávy. Tu je ideální popíjet čtyřikrát měsíčně – nejenže pomůžete miminku, ale jako skvělý bonus zlepšíte své vlasy a pleť, řepa má totiž omlazující účinky.
A pokud vás trápí lámavé a třepivé nehty, i v tom vám řepa pomůže. Dodá vašemu tělu křemík zvaný minerál krásy a ten nehty viditelně zpevní a zlepší.
Nakonec to nejlepší – pokud na vás padá smutek, dejte si právě červenou řepu, jelikož vám nejen oživí barvu rtů, ale hlavně vám zlepší náladu.
Řepný všelék nejen pro nastávající maminky
Jelikož řepná šťáva působí jako přírodní projímadlo, je lepší ji odšťavnit spolu s další zeleninou (např. mrkví a řapíkatým celerem). Výborná je také s jablkem, které ji příjemně osladí. Pijte jednu skleničku, a to nejlépe před jídlem.
Pomazánka z červené řepy
Láska na první pohled – to je tahle skvělá, rychlá a jednoduchá pomazánka.
Řepu a česnek oloupeme a poté je nasekáme na jemnější kousky. Oba vložíme do kuchyňského robotu se sekacím nástavcem a rozmixujeme je tak, aby vznikla hrubá drť. Přidáme tvaroh a sýr feta a rozmixujeme vše do konzistence hladké pomazánky. Pokud je potřeba, přidáme sůl a pepř.
Budete potřebovat:
-
250 g vařené červené řepy
- 150 g plnotučného tvarohu
- 50 g sýru feta
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
Řepný prášek na zažívaní
Konzumace prášku z červené řepy patří k jednoduchým a účinným způsobům, jak zvýšit celkový příjem živin a podpořit řadu působivých zdravotních účinků. Pokud vás trápí například žaludeční vředy nebo pocit plného břicha, určitě vyzkoušejte řepný prášek.
Jak na to?
Červenou řepu umyjeme, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a necháme usušit (nejlépe v sušičce na ovoce). Poté plátky rozdrobíme na jemný prášek a ten skladujeme v tmavé nádobě v suchu a chladnu. Jednoduché, že? Prášek můžeme přidávat do polévek, omáček, drinků nebo pomazánek.
TIP: Lék na žaludeční vředy
Pokud řepný prášek smícháte s medem, získáte přírodní lék proti žaludečním vředům!
Přírodní barva na vlasy
Toužíte po růžovém melíru nebo růžových konečcích vlasů? Stačí si koupit šťávu z červené řepy a máte skvělou přírodní barvu na vlasy. A jak toho docílíte? Úplně jednoduše! Pomocí zubního kartáčku naneste šťávu na vybranou část vlasů a nechte ji hodinu schnout. Poté vlasy vyfoukejte fénem (odstraní octový nádech) a je to! Takto vlasy vydrží až do dalšího umytí.
Maska pro zářivější pleť
Ano, i toto červená řepa umí – dokonale vaši pleť vyhladí, rozzáří a omladí, takže ji určitě zařaďte do svých zkrášlujících rituálů.
Jak na to?
V misce smícháme 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhané mrkve, 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhané červené řepy, 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhaného jablka a 1 polévkovou lžíci nakrájených pšeničných klíčků. To vše zakápneme pár kapkami olivového oleje, promícháme a naneseme na obličej, kde masku necháme 15 minut působit. Poté ji opláchneme a pleť jemně osušíme.