Letošní jaro se nám může zdát chladnější, než jsme zvyklí z předchozích let. Teploty i srážky jsou ale vzhledem k ročnímu období naprosto normální, stejně jako střídání slunečných a podmračených dnů. Příroda tak postupně nabývá na síle a s ní ožívají i naše zahrádky. Mezi prvními, kdo se hlásí o slovo, jsou jahodníky. Jakou jim poskytnout péči, abychom si mohli brzo pochutnat na jejich slaďoučkých plodech?
Začátkem dubna zbavte jahodníky starých listů
Jahodníky po zimě nevypadají zrovna nejlépe. Přece jenom se na nich podepsal holomráz a zanechal na nich spoustu suchých listů. A právě těch je potřeba se v první řadě zbavit. Mohou být totiž zdrojem nejrůznějších plísní, škůdců a chorob. Některé listy odstraníte lehce jenom malými hrabičkami, ale na ty houževnatější musíte vzít do ruky nůžky a ostříhat je. Hlavně se vyvarujte vytrhávání listů, čímž byste mohli rostlinku snadno poškodit nebo vytrhnout i s kořeny.
Jakmile suché listy odstraníte, rozkryje se vám uprostřed rostlinky nový život v podobě nově rašících lístků jahodníku. Podle toho poznáte, že úspěšně přezimoval.
Podpořte jahodníky kvalitním přírodním hnojivem
Jakmile na jahodníku objevíte nové lístky, je to pro vás znamení, že je čas ho přihnojit. Jak na to? Doporučujeme vám sáhnout po přírodním hnojivu NATURA vyrobeném ve formě pelet (je vhodné i pro biopěstování). Má to hned několik výhod - snadno se aplikuje a neohrozíte jím mladé lístky, které by jinak mohlo hnojivo popálit. Rozhoďte hrst hnojiva kolem každé rostlinky a přihrňte ji zeminou, nejlépe substrátem pro jahody.
Další výhodou pelet je, že se z nich živiny uvolňují postupně, a to po celé vegetační období. Dodává tak jahodníkům všechno, co potřebují ke květu a šťavnatým červeným plodům.
Ne všechny jahodníky přežijí zimu. Zvlášť, když je sužovaly velké holomrazy a rostliny se tak nemohly ukrýt po sníh. Nic naplat, prázdná místa v záhonech je potřeba osázet novými sazeničkami, které si už teď můžete koupit skoro v každém zahradnictví. Nové mladé rostlinky přesazujte i s kořenovým balem. Je potřeba jim ale připravit půdu, která je po zimě slehlá a tvrdá.
Přichází na řadu poctivá zahradničina - vezměte do ruky motyčku a opatrně prokypřete půdu mezi jednotlivými jahodníky. Na malém záhonku to máte raz dva, u větších záhonů přece jenom strávíte o trochu více času. Ale který zahrádkář by neměl rád hrabání v hlíně… Jestliže zjistíte, že půda někde schází, doplňte ji již zmíněným substrátem.