Podzim je pro zahrádkáře jedním z nejkrásnějších období v roce. Jako by nám čas plynul přímo před očima a odrážel se v okolní přírodě. Každý den přibude nějaký ten žlutý či červený list navíc, po ránu stříbrná tráva se během poledne promění v měkkou zelenou peřinku, která vyzývá k pohlazení, motýli využívají poslední příležitosti, aby nasbírali slaďoučký nektar z květů… Okrasná i užitková zahrádka se pomalu, ale jistě, ukládá ke spánku. Avšak ještě, než usne úplně, nesmíme zapomenout na pár nezbytností.
Aby bylo jaro rozkvetlé
I když má zahrádka přikrytá sněhem bezpochyby svoje kouzlo, troufáme si tvrdit, že každý zahrádkář už se těší na jaro, až vykouknou první sněženky a krokusy. A aby bylo co nejveselejší, je třeba se na něj připravit už teď, na podzim.
Po kterých cibulkách sáhnout? Nejoblíbenější jsou samozřejmě tulipány. Pokud si však příliš nepotrpíte na okázalou krásu tohoto holandského symbolu, sáhněte například po drobných ladoňkách, něžných sněženkách, okouzlujících modřencích nebo barevných krokusech a šafránech. Tyto drobnější cibuloviny vysazujte do větších „hnízd“, aby lépe vynikly. Můžete je dát nejenom do záhonku, ale třeba i do trávníku, který začnou rozveselovat, jakmile povolí poslední mrazíky.
Abyste se zjara mohli těšit pohledem na první kvítka, musí být každá cibulka, kterou teď na podzim vysadíte, zdravá. Cibuloviny si potrpí na slunná místečka v zahradě a lehčí, dobře propustnou půdu. Každou cibulku uložte do hloubky, která se rovná přibližně dvounásobku její výšky. Pozor, abyste ji do hlíny nevložili vzhůru nohama.
Hlízy musí ven z půdy
U okrasné zahrádky ještě chvíli zůstaneme. Zatímco cibulky dáváme na podzim do hlíny, hlízy některých rostlin musíme naopak vyrýt a dobře je uskladnit. Jedná se třeba o gladioly (mečíky), jiřiny, begonie nebo kany, které by drsnou zimu nepřežily. A to by byla veliká škoda. Jakmile začnou nadzemní části žloutnout či černat, je nejvyšší čas vzít do ruky rýč a vydat se na záhony. Opatrně vyryjte hlízy rostlin, a poté odstraňte jejich nadzemní části. Hlízy nechte zaschnout. Pokud na nich objevíte hnilobu, zasypte je dřevěným uhlím. Jestliže je ale nákaza už hodně rozšířená, raději celou hlízu vyhoďte.
Klíčovou roli hraje uskladnění hlíz – uložte je na chladné místo, kde však teplota neklesne pod bod mrazu. Ideální je třeba sklep nebo garáž.
Pomalu zazimujte užitkovou zahrádku
Jakmile se postaráte o květenu, vaše kroky povedou na záhony, které v průběhu roku poskytovaly útočiště nejrůznějším druhům zeleniny, ovoce a bylinkám. Po některých již nezbydou ani stopy, ale jiné si přes zimu pěkně počkají, aby vás i příští rok mohly potěšit svými chutnými plody.
Mezi ně patří třeba jahodníky. Jak je zazimovat?
- Ze všeho nejdříve vyplejte a odstraňte staré suché listy jahodníků.
- Pak vezměte do ruky nůžky a ostříhejte mladé výhonky.
- Při tom zkontrolujte, zda není rostlina napadená hnilobou či škůdci.
- Pokud ještě neuhodily první mrazíky, ostříhejte celou rostlinu zhruba na 5 cm (pozor, abyste střihem příliš neodhalili srdce jahodníku, které by mohlo namrznout).
Jahodníky spolehlivě ochráníte před mrazem tím, že je přihrnete slámou, jutou nebo chvojím. Na jaře je pak zase můžete probudit k životu.