Letní příroda je plná svěžích, lákavých květů. Obsahují spoustu cenných živin, a tak si k nim můžete nejen přivonět, ale také je ochutnat. Zvyk zdobení jídel barevnými kvítky je navíc starý už tisíce let – své pokrmy těmito malými, chutnými poklady zdobili už staří Číňané, Indové nebo třeba Řekové. Podlehněte proto barevnému ohňostroji na talíři i vy a podívejte se na pár tipů a rad, které jsme si pro vás připravili.

Kam pro jedlé květy a jak je uchovávat

Pro pro jedlé květy je nejlepší vyrazit s košíčkem v ruce do volné přírody. Vyberte si krásné louky, lesy, případně zajděte na blízkou ekologickou farmu či k biopěstiteli. Bylinky si můžete vysadit také doma do truhlíků či na zahradu, ale lze je samozřejmě koupit i v obchodech.

Při sběru květů platí stejné základní pravidlo jako třeba u sběru hub: pokud si nejste jistí druhem rostliny, raději nechte květ tam, kde je. Ne všechny květy jsou jedlé! Květy vybírejte, pokud možno, pouze mladé, ale plně rozvinuté, jelikož ty nedozrálé nebo odkvétající budou hořké a jejich trpkost vás zbytečně zklame.

Do přírody vyrazte ideálně v dopoledních hodinách a s nůžkami v ruce, abyste květy při trhání nechtěně neporušili. Květy zabalte do vlhkého ubrousku a krabičky a doma si je pak hezky uložte do lednice. Díky vynaložené péči vám květinová ozdoba vydrží i několik dní.

Jak s květy a kvítky naložit?

Většina květů se hodí především do salátů, řada z nich pak najde uplatnění u cukrářů a fanoušků sladkého pečení. Důležitým pravidlem je nechat květy vyniknout, a to jak chuťově, tak barevně. Měly by být pověstnou třešinkou na dortu, korunkou krásy talíře či misky. Výrazné chutě mohou lehce jemnost květin přehlušit a v barevné záplavě by se drobné kvítečky mohly snadno ztratit.

Které květy roztančí váš talíř?

Růže stolistá

Okvětní plátky růže jsou asi nejpoužívanější jedlá ozdoba, která zkrášlí každý dort i sorbet. Lze jimi také posypat salát či z nich připravit sirup nebo šťávu. U růže platí, že čím výraznější barvu okvětní lístek má, tím silnější bude i jeho chuť.

Růže obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, které preventivně působí proti virům a bakteriím, zmírňují zánětlivé projevy a tlumí bolest. Růžový čaj je navíc velmi vhodný pro lidi s cukrovkou.

 

Lichořeřišnice větší

Této proslulé léčivce to sluší nejen na zahrádce, ale také v kuchyni. Říká se jí „primadona mezi jedlými květy“, jelikož se dá jíst úplně celá od listů až po plody. Její chuť připomíná ředkvičky. Květy i listy se hodí k přípravě salátů, pupeny se zase nakládají do kyselého nálevu jako kapary. Lichořeřišnice je účinné přírodní antibiotikum, které si bezpečně poradí s původci zánětu močových cest a ledvin. Pomáhá také při salmonelóze a zánětu dýchacích cest.

Violka trojbarevná

Tato krásná, malinká bylinka s barevnými kvítky má poměrně velkou léčivou sílu. Rozpouští hleny a celkově pomáhá průduškám a plicím. Využít se dá i při horečce a různých infekcích či virózách, zároveň tělo detoxikuje a pomáhá mu při ekzémech, alergiích, lupence, kopřivce či astmatu a zánětech v krku. Obsahuje spoustu vitamínu C, některé minerální látky a je možné ji konzumovat jak v čerstvé podobě jako ozdobu jarního salátu, tak ve formě čaje.

Využít ji můžeme také ke kandování – lehce namočená ve vyšlehaném bílku a obalená v cukru přitáhne pozornost nejen milovníků sladkého. Přidává se i do nápojů, jelikož její zmrzlé květy v kostkách ledu vypadají nádherně v letních limonádách a ledových čajích.

Brutnák lékařský

Blankytně modré květy brutnáku mají svěží chuť připomínající okurky a patří k nejhezčím jedlým ozdobám. Můžete je zkusit přidat do bylinkové pomazánky nebo jimi poklást plátky veky potřené máslem. Brutnák v sobě skrývá velké množství minerálů a také alantoin, což je látka působící proti infekcím.

Měsíček lékařský

Tato krásná a oblíbená letnička, známá jako okrasná bylinka, se hojně využívá rovněž v gastronomii, a to převážně jako přísada do salátů. Dříve však sloužily květy měsíčku také k barvení másla a sýrů, případně jako náhražka drahého a vzácného šafránu. Čerstvé okvětní lístky můžeme přidat do rýžových pokrmů, nákypů nebo třeba zapečených brambor. Látky v nich obsažené podporují dobré trávení a působí protizánětlivě.

 

Levandule lékařská

Využití této bylinky pro kulinářské účely už pro vás zcela jistě nebude žádnou novinkou. Jemně aromatická levandule se skvěle hodí do zmrzlin, sušenek a limonád – obzvlášť s levandulovými limonádami jste se jistě v kavárnách či cukrárnách museli setkat, jsou totiž oblíbeným nápojem, který člověka v parném létě krásně zchladí. Funguje i jako skvělé koření k masu, velmi chutná je zejména její kombinace s tím rybím. Levanduli můžeme použít také k dochucení omáček či polévek.

Opojná vůně levandule skvěle figuruje i v parfémech. Už ve starověku byla také využívána například k barvení vlasů, ale i koňských hřív či ocasů. Úžasná chuť a vůně levandule však není ani zdaleka její jedinou předností. Tato bylinka je doslova proslulá svými silnými protizánětlivými účinky a působí rovněž jako uklidňující prostředek.

Sedmikráska obecná

Velkou část roku (zhruba od února do října) je těchto roztomilých drobounkých květinek všude plno, takže není vůbec problém si je průběžně při každé příležitosti sbírat a sušit do zásoby. Čaj ze sedmikrásky obecné podporuje například vykašlávání, pomáhá odhleňovat a vůbec tuto bylinku skvěle využijete při nemocech dýchací soustavy či revmatismu. Má protizánětlivé účinky a může dobře působit i na kůži, a to ve formě oplachů. Jako na jednohubce si na ní smlsneme třeba jen tak na zahradě, přidává se i do všemožných salátů a jejími kvítky lze vyšperkovat například i dortíčky nebo chleba s máslem.

 

Pampeliška lékařská

Pampeliška žlutá jako sluníčko je v těsném závěsu či na stejné úrovni jako sedmikráska – tuto květinku zná každý, jsou jí plné ulice i luka a dokáže nádherně prozářit příchod jara svou sytě žlutou barvou. Když odkvétá, všude potom létají malí parašutisté a chmýříčko nás lechtá pod nosem. Na pozoru se ale musíme mít před mlíčkem ze stonku a listů této blonďaté krásky, může nám totiž na světlém oblečení navždy zanechat nehezký flek.

Tato bylinka se doporučuje na problémy s močovými cestami, popřípadě též při ledvinových kamenech. Rovněž pomůže, máme-li nějaký problém s trávením, příznivě totiž působí i na žaludek a dokáže zmírnit některé žaludeční potíže. Vyrábí se z ní pampeliškový sirup či med, její hořké listy se hodí do salátů, kterým dodá potřebný šmrnc, využít je však můžete i do varianty špenátu nebo do polévky.

Bez černý

Když tento listnatý keřík rozkvete, jeho úžasná vůně se nese ulicemi měst i po lukách a úplně vybízí k tomu, abychom šli květy urychleně otrhat a připravili si z nich vynikající domácí bezovou limonádu.

Bez černý má také skvělé účinky na naše zdraví – pomůže nám při nachlazení, ale při popíjení pořádně horkého čaje se i pořádně vypotíme. Zároveň má tato bylinka močopudné účinky. Dříve se bezu přikádaly takřka magické schopnosti a léčilo se jím skoro všechno, od bolesti hlavy až po ischias.

I v kuchyni má široké využití – v potravinářství se využívají především jeho plody (černé bezinky), ze kterých je mimo jiné skvělý kompot. Použít se dají ale i květy, ať už jde o zmiňovanou bezovou limonádu, bezové víno, likér, med, či dokonce polévku.

 

Chrpa polní

Tato známá bylinka se v lidovém léčitelství využívá již odpradávna, a to proto, že zmírňuje otoky. Působí rovněž močopudně či žlučopudně a čistí krev, v dnešní době se však pravděpodobně nejvíce využívá při léčbě zánětlivých a hnisavých onemocnění či zranění oka. Pomáhá i při únavě očí, která je v dnešní době, kdy málokterá práce nezahrnuje obrazovku počítače, častým problémem. Chrpu však najdeme zcela jistě i v kuchyni. Podporuje správné trávení, a proto se určitě vyplatí ji sem tam přihodit do nějakého pokrmu. Pusťte uzdu své fantazii!

Sléz velkokvětý

Sléz patří mezi nenáročné rostlinky – nic totiž nevyžaduje a přitom stále roste a roste. Jeho mladé listy se používají do lehkých salátů, skutečnou lahůdkou jsou potom jeho poupata, která lze konzumovat i s kalichem. A když si je naložíte, dokáží ochutit i kuskus nebo dušenou zeleninu. Květy se zase vyjímají na dortech nebo slaných jednohubkách.

Netřesk střešní

Stejně jako princeznička solimánská nesnáší netřesk stín, ale miluje slunce. Z netřesku se používají mladé lístky, které je třeba vyříznout z prostřední části růžice, jelikož ty okrajové jsou moc tuhé a středové příliš malé. Poté se musí z lístků odstranit ostnitá špička a pak se můžou nakrájet na tenké plátky, jejichž chuť vynikne ve všech druzích salátů.

Vaše Dita Oškerová
ANCHOR_TOP_TITLE

Web, kterým prorůstají cookies

Vstupte do našeho zdravého kousku ráje, který chrání cookies. Malé soubory cookies se starají o to, aby byl plně funkční. Volitelné cookies zajišťují to, aby webový obsah vzkvétal dle vašich představ. Dovolíte jim oddělovat semínka od plevele a poskytovat vám tak komfortní prohlížení webu prorostlého tím, co vás skutečně zajímá? Stačí jedno kliknutí. Podívat se, jak se starat o růst webu.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Podívat se, jak se starat o růst webu.